Πώς να κοιτάξεις τον κόσμο μέσα από την Ειρήνη

Διδασκαλίες από το βιβλίο «Αυτή η στιγμή είναι το Θαύμα σας»

Όταν δεν κρίνεις είσαι ελεύθερος. Όσο λιγότερο κρίνεις οτιδήποτε στην ζωή σου, τόσο περισσότερο είναι σαν να παρακολουθείς μια ταινία, ή ένα θεατρικό έργο (μερικές φορές με πολλές καλές ερμηνείες!). Αντί να βρίσκεσαι μέσα στην ταινία σαν ένας χαρακτήρας ανάμεσα σε άλλους χαρακτήρες, αποκτάς μεγαλύτερη προοπτική, αυτή ενός παρατηρητή. Μόνο το εγώ προσπαθεί να διαχωριστεί και πιστεύει ότι ξέρει τα κίνητρα όλων των χαρακτήρων. Το εγώ διαρκώς διαβάζει κάποιο νόημα μέσα σε όλα. Και κάθε φορά που προσπαθείς να αναλύσεις τους χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σου, γίνεται πολύ περίπλοκο. Στην πραγματικότητα γίνεται τόσο περίπλοκο, που δεν μπορείς να το δεις απλώς σαν ένα χορό της μορφής. Δεν μπορείς καν να απολαύσεις την ταινία της ζωής, γιατί υπάρχει πάρα πολλή κρίση και έλεγχος που συμβαίνει.

Μόλις μπορέσεις να παραβλέψεις τις σκοτεινές σκέψεις (την ταινία) ο κόσμος που βλέπεις φωτίζεται. Αλλά όταν ερμηνεύεις τα πράγματα σαν οδυνηρά, για παράδειγμα τους πολέμους και τις συγκρούσεις, κοιτάζεις μέσω του φακού του εγώ, και έτσι διαστρεβλώνεται η εικόνα. Δεν πρόκειται για τίποτα “εκεί έξω” από μόνο του.

Όταν αντιλαμβάνεσαι ολόκληρο τον κόσμο σαν ενιαίο και ουδέτερο, έχεις φτάσει στην αληθινή αντίληψη. Γίνεται μια ευτυχισμένη ταινία που περιλαμβάνει τους πάντες και τα πάντα. Ο σκοπός είναι να δούμε τα πάντα μέσα από την ειρηνική οπτική ή ερμηνεία του Αγίου Πνεύματος. Και από αυτή την ειρήνη του νου σου ξεδιπλώνεται μια ειρηνική αντίληψη για τον κόσμο. Σε αυτή την αντίληψη, τίποτα δεν είναι αγώνας. Όπως αναφέρεται και στα Μαθήματα Θαυμάτων: «Το θαύμα είναι ένα μάθημα τέλειας αντίληψης.» (ΜΘ Θεωρία 7, ΙΧ, 7, 4)

Pin It on Pinterest

Share This